Saturday, November 5, 2011

13 nädal. Kogukondlik tarkvaraarendus

Ülesanne: Vali kaks vaba tarkvara projekti ja võrdle neid ajaveebis arenduse vaatenurgast.

Minu esimeseks valituks on igapäevselt kasutuses olev Mozilla Firefox brauser. Ning kuna 11. nädala ülesandes sai seoses vaba litsensiga juba mainitud Apache-i veebiserverit, siis minu teiseks väljavalituks on tänase seisuga maailmas levinuim veebiserver - Apache HTTP Server ehk lühidalt lihtsalt Apache.

Mozilla Firefox arendajaks ja turustajaks on Mozilla. Antud organisatsiooni alla on koondatud tegelikult mitmete erinevate projektide arendamine, millede kohta leiab infot siit, kuid Firefox on siiski peamiseks arendusprojektiks. Projektiga saab liituda igaüks ja seda endale sobival ajal ning valdkondade valik, kus abilisi oodatakse on väga lai (vt. täpsemat infot siit). Kusjuures, aastal 2009 oli tervelt 40% Mozilla kõikidest tegevustest tehtud just vabatahtlike poolt. Huvitav, mis? Firefox-i lähtekood on vaba tarkvara, millest enamust väljastatakse kolme erineva litsentsi all: Mozilla Public License (MPL), GNU General Public License (GPL) ja GNU Lesser General Public License (LGPL). Need litsentsid lubavad igaühel vaadata, muuta ja/või levitada lähtekoodi. Varem levitati Firefoxi ainult kasutades MPL-i tingimusi, kuid kuna see tekitas probleeme ühildamaks Firefoxi teiste litsentsidega väljastatud koodiga, siis tänaseks on Mozilla enamuse Firefoxist välja andnud uue kolmik-litsentsi skeemina. Seega, täna saavad arendaja valida, millise litsentsi tingimustel nad Firefoxi koodi soovivad.

Apache-i arendajaks ja haldajaks on avatud arendajate kommuun, kes tegutseb Apache Software Foundation-i (ASF) järelvalve all. Nagu Mozillagi puhul, on ka ASF-i all terve hulk erinevaid tarkvaraprojekte, millede täpset nimekirja võib näha siit. ASF-i liikmeks on võimalik saada kui oled kaasa löönud mõnes ASF-i projektis ning seal ennast silma paistnud ja tunnustust pälvinud. Kaasa on võimalik lüüa kõigil, ning erinevad moodused, kuidas seda teha on välja toodud siin. Apache on avatud lähtekoodiga vaba tarkvaraga, mida antakse välja Apache License-i all (millest oli lähemalt juttu 11. nädala ülesandes).

Kokkuvõtteks võib öelda, et eelpool väljatoodud vaba tarkvara arendusprojektid on mingil määral sarnased. Mõlemi puhul jääb silma muudatus litsenseerimispoliitikas - on tehtud pingutusi, et loodav tarkvara oleks paremini ühilduv teiste vabade litsentsidega, luues nii pinnase laiemaks kasutuseks. On ilmselge, et mõlemad projektid on edukad ning selle edu taga on hulk motiveerituid inimesi, kes seisavad hea tarkvara pideva (ning kiire!) arengu eest.


No comments:

Post a Comment