Wednesday, November 2, 2011

12 nädal. Jagamiskultuur: motivatsioon, ärimudelid ja häkkerieetika

Ülesanne: Loe läbi Raymondi Hacker-HOWTO (eesti või inglise keeles) ja kirjuta selle kohta hinnang.

Mulle meeldib, väga meeldib. Kaido, tänud selle kirjatükini juhtamise eest! Mitte, et ma kõige kirjutatuga nõus oleks, aga ikkagi meeldib. Antud kirjatüki peaks tegema kohustuslikuks kirjanduseks kõikidele ajakirjanikele, poliitikutele ning kõikidele teistele, kes on otsustanud häkkerluse teemal sõna võtta, sest paraku aetakse endiselt mõisted häkker ning kräkker segamini. Kurb.

Aga miks meeldib? Minu arvates on Raymond väga hästi kirjutanud lahti häkkerikultuuri olemuse ja olenemata sellest, et antud kirjatükk keskendub tarkvara häkkeritele on juhitud lugeja tähelepanu asjaolule, et häkkeri mõttelaad ei ole piiratud tarkvarahäkkeritega, vaid seda võib kohandada ükskõik millise teaduse või kunsti kõrgeimatel tasemetel.

Antud kirjatööst sain teada, et lihtsalt väga headest erialstest teadmistest ei piisa saamaks häkkeriks. Erialased teadmised on alles esimene samm häkkeriks saamise teekonnal. Sama tähtsal kohal kui erialased teadmised on häkkerikultuuri omaks võtmine ning pidev enesearendamine ning seeläbi pälvides tunnustuse teistelt häkkeritelt.

Kuigi Raymondi kirjutatu on kohati homoorikas, jääb siiski kõlama kuidagi üleolev toon ja see on minu jaoks veidi häiriv. Tekib mulje, et häkker on (eba)jumal ja teda ei tohi segada, sest see mida tema teeb on oluline ning kõik see mida teised teevad on lihtne, labane ning mõttetu. Sellegipoolest suurepärane teejuht kõikidele tulevastele häkkeritele :)

Kaido, suured tänud eesti keelse versiooni eest!



No comments:

Post a Comment