Friday, October 21, 2011

10 nädal. Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Ülesanne: Kirjutage ajaveebi omapoolne hinnang autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika hetkeseisule.

Esmakordselt tuvusin ma antud valdkonnaga lähemalt täpselt 10a tagasi ning tolkorral aine "Intellektuaalomandi õiguskaitse" raames. Isegi referaat sai sel teemal kirjutatud., millele ma siin siiski viitama ei hakka. Ei pea ennast antud valdkonna spetsialistiks, kuid eks oma arvamus ole siiski kujunenud.

Nagu ka kursusematerjalides mainitud, siis üks suurimaid probleeme või siis negatiivseid külgi kogu intellektuaalomandiga seonduva juures on asjaolu, et see takistab arengut. Selle asemel et panustada oma valdkonna arendamisele, investeeritakse nii aega kui raha hoopis sellesse, et juristide abiga välja mõelda võimalikult keerulisi ja tulusaid litsenseerimisskeeme. Jah, see kindlustab küll autorikaitse, kuid samas piirab kogu valdkonna üldist arengut.

Hea näitena saab siinkohal välja tuua BBC vahendatud uudise selle aasta juunis lõppenud Nokia ning Apple kohutvaidluse kohta. Kõik sai alguses sellest, et kuna Nokia mobiiltelefonid ei olnud enam konkurentsivõimelised Apple nutitelefonidega, siis otsustas Nokia nõuda Apple-lt kompensatsiooni oma tehnoloogiate kasutamise eest. Nokia esitas pretensioone 46 patendi kasutamise eest, Apple omakorda esitas aga hagid talle kuuluvate patentide eest. Esimene pretensioon Nokia poolt esiati juba 2009 aasta sügisel, seega kogu see kohtuvaidluste seeria kestis pea 2 aastat.

Loomulikult on igal asjal kaks poolt ning ei maksa ka alahinnata Nokia ning teiste telekommunikatsiooni firmade panuseid antud valdkonna standardite loomisesse, kuid suures perspektiivis kulutati lihtsalt 2 aastat tegevusele, mis ei andnud midagi juurde telekommunikatsiooni valdkonna arengule. Pigem vastupidi, pidurdas arengut.

No comments:

Post a Comment