Tuesday, September 27, 2011

6 nädal. Wiki-maailm

Ülesanne: Oletagem, et ühel päeval heliseb telefon ja toru otsas on Wikipedia looja Jimbo Wales küsimusega: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?" Mida talle vastata? Mõtted tuleks jällegi ajaveebi kirjutada.


See oleks muidugi väga äge kui J.Wales mulle helistaks. Esmalt ei oskagi midagi mõelda, kuid siis tuleb meelde, et Chalmersis ühe aine õppejõud pidevalt korrutas meile: "Magistriõppe tudengil peaks piisavalt mõistust peas olema, et mitte viidata oma uurimustöös wikipediale". Seega oleks esimene ettepanek hr. Walesile mõelda sellele, kuidas muuta wikipedia usaldusväärsemaks ning tõsta veelgi informatsiooni kvaliteeti.

Teine ettepanek oleks muuta informatsioon visuaalsemaks. Hetkel on enamus informatsiooni edastatud teksti kujul, kuid miks mitte kasutada rohkem animatsioone ning selgitavaid videosid. See oleks vahetum ning kindlasti lihtsam mõistetav, ja mitte ainult lastele vaid igas vanuses lugejaskonnale.

Kolmandaks ettepanekuks oleks videode indekseerimine ning ajatemplite lisamine. Ehitades juurde ka vastavad otsingud, võimaldaks see kasutajal otsida konkreetseid videolõike, sündmusi, konkreetseid ajahetki ning fakte.

1 comment:

  1. Väike märkus: sel Chalmersi õppejõul oli kahtlemata õigus, ent küsimus pole niivõrd Wikipedia kvaliteedis. Ka Encyclopedia Britannica või Brockhausi peale ei viidata - entsüklopeedia on olemuselt referaat ehk sekundaarne materjal (ka Wikipedia üks põhimõtteid on "No original research"), viidata tuleb algallikatele.

    ReplyDelete