Saturday, September 24, 2011

3 nädal. Võrgukogukonnad

Ülesanne: Vali üks (mitte väga väike) võrgukogukond ning analüüsi enda ajaveebis eespoolkirjeldatud kogukonna taastuleku faktorite (uued tehnoloogiad, valikuvõimalus, ajatu aeg...) paikapidavust.

Nagu ka antud aine wiki-s on mainitud, siis kogukonna mõiste on väga lai ning võib mitmeti mõista. Minu valikuks sai aina rohkem populaarsust koguv telefonil kasutatav rakendus Foursquare, mida saab ka omamoodi võrgukogukonnaks nimetada. Tegemist on rakendusega, mis võimaldab märkida telefoni abil, kus sa parajasti viibid, millega tegeled ning jälgida kus on su (rakendust kasutavad) sõbrad. Samuti saab rakendust kasutada selleks, et vaadata, mis sinu ümber asub, nö "Explore the city in a new way" nagu tutvustatakse rakenduse kodulehel.

Lühitutvustust, kuidas rakendust kasutada (alates telefoni laadimisest) saab vaadata siin.
  • Tehnoloogiline areng - Tänaseks on nutitelefoni soetanud endale suurem osa inimestest ning just see on peamine tegur, mis võimaldab antud võrgukogukonnal aina enam populaarsust koguda.
  • Võimalus valida kõikvõimalikke parameetreid - Võimalik on valida, kellega informatsiooni soovitakse jagada. Kuna foursquare-i saab ühendada ka teiste sotsiaalvõrgustikega, nt Facebook ja Twitter, siis on võimalik valida, kas jagada infot ka läbi teiste võrgustike või mitte.
  • Ajatu aeg - Foursquare on kasutatav ööpäevaringselt igal pool maailmas, vaja on vaid võrgus asuvat telefoni millel on töötav rakendus. Ülemaailmseid check-in-e, on võimalik jälgida reaalajas foursquare-i kodulehel.
  • Kasvav rahuldamata suhtlemisvajadus - Foursquare annab võimaluse kasutajal märku anda oma sõpradele, kus ta parajasti viibib. "To-do list" võimaldab aga sõpradel näha kuhu keegi minna tahaks ning huvide kokkulangemisel võib teekonna vastavasse kohta koos ette võtta.
  • Hariduslikud püüdlused - Tänu ühildatavusele Google Earthiga on võimalik internetist alla laadida infot kasutaja asukoha lähedal asuvate vaatamisvääsuste ning muude huvi pakkuvate kohtade kohta.
    North Carolina State University kasutab foursquare-i näiteks tutvustamaks esmakursuslastele kooli ajaloolisi kohti. Harvardi ülikool aga selleks, et aidata üliõpilastel tutvuda linnakuga.
  • Palju vaba aega, mida sisustada - Foursquare on kättesaadav nii arvutis kui telefonis 24/7 ning olenemata asukohast ning parajalt huvitav vaba aja sisutamiseks, uurimaks mis põnevat on teha sinu praeguse asukoha läheduses ning kas on mõni sõber läheduses, kellaga koos midagi teha.
  • Vahel ka otsene altruism - Lisades nõuandeid, soovitusi ning arvustusi külastatud paikade kohta võib vaadata kui altruismi, andes teistele kasutajatele võimalusele kogeda parimat antud piirkonnas.

No comments:

Post a Comment